Ako dokážu chlapi odísť od detí?

17. máj 2024

Povedzte mi, ako je možné, že chlapom nevadí, že nevidia svoje deti denno denne vyrastať. Ja rozumiem, že niekedy to v manželstve neklape, ale veď robím všetko pre to, aby to šlo, keď už sme si spravili dieťa, deti .. či nie? To len ja som tak vnútri založená, že rodina má byť kompletná a má sa na chode vzťahov podieľať všetko osadenstvo? Či už mi šibe? Nerozumiem, prečo muži majú vôbec pomyslenie na to, opustiť rodinu.

zmrzlinka2021
17. máj 2024

Pretoze svoje deti nelubia.

fido69
17. máj 2024

Len ma teraz neukameňujte, ale táto téma je pre ženy ťažko pochopiteľná alebo vstrebateľná. Muž má inú úlohu v živote. Jeho úloha je zachovať potomstvo. Ženy zase to potomstvo vychovať. Preto sa vytvára vzájomný vzťah medzi mužom a ženou. Pre zachovanie ďalšieho potomstva. 😉

sissy27
17. máj 2024

Ani každá matka nemiluje svoje dieťa automaticky, a to ho 9 mesiacov nosila v sebe a porodila. Rovnako tak súrodenci sa nemilujú navzájom len preto, že sú súrodenci. Každý vzťah je potrebné postupne vybudovať, aj ten medzi dieťaťom a rodičom.
A ak si myslíš, že len muži opúšťajú rodiny, tak si na veľkom omyle. Len u mužov je to "spoločensky akceptovateľné" a častejšie.

egonsk
17. máj 2024

Chlap zalozil ohen aj ulovil mamuta, vie si teda v sebe utriast pocity tak, aby prezil aj opustenie, alebo odlucenie.

pribinak
17. máj 2024

Presne tak ako aj ženy. Mnohe opustia svoje deti kvôli inému mužovi a rôznym radovánkam

Nehadzme zas všetkých do 1 vreca. Tak ako zlyhajú mnohí muži ako otcovia, tak zlyhajú aj mnohe ženy ako matky

butterflyeffect
17. máj 2024

Chlapi neodchadzaju od deti ale od zien, niekto sa snazi roky ale ked tl nejde tak tl nejde… moj muz takto 3 roky tahal s byvalou len kvoli detom az kym to nebolo neunosne… a ver ze ak je muz normalny tak ho to boli a trapi. Deti dodnes maju lepsi vztah s otcom ako s mamou… a sami povedia ze su radi ze sa rodicia rozviedli lebo takto vedia ze su rodicia stastnejsi. Ja som vyrastla v nefunkcnej rodine kde rodicia boli spolu lebo deti. Ver zeby som bola radsej ak by sa rozviedli ovela skor nie az ked som bola dospela… ak sa ma udrzat rodina na to treba viac ako len splodit deti a ocakavat ze muz len kvoli tomu ostane zo zenou.
A dokonca mame v rodine ze zena nechala dieta muzovi a vobec sa nezaujimala… nie vsetci muzi a vsetke zeny su rovnake a nie kazdy ma k tomu rovnaky postoj.

vanilkovazmrzka
17. máj 2024

Aj zeny svoje deti opustaju. To je tak ked spolocnost robi tlaky ze kazdy ma mat rodinu, a teda aj ti, ktori vlastne deti nechcu.

lily246
17. máj 2024

Počúvala som raz jeden podcast a padlo tam, že muži sa starajú o deti ženy, ktorú milujú. Čiže kludne radšej o milenkine, ako o vlastné ak už nemilujú ich matku.
Nedávno tu bola smutná téma ako otec uprednostňuje deti, ktoré má s novou ženou a na chlapčeka z prvého manželstva kašle. Až mi srdce trhalo. O to viac nechápem populárny názor na MK, že aj zlí otcovia majú na dieťa rovnaké práva a vždy to píšu v témach, kde sa tí chlapi o deti nikdy nestarali, nezaujímali. Sú aj dobrí muži a otcovia, ale sú v menšine a nedá sa to porovnať s tým, ako dokážu milovať svoje deti ženy.

sense
17. máj 2024

To nie sú len chlapi ale to sú aj ženy.... Ktoré opustia svoje deti...
A nevidím dôvod načo ostávať vo vzťahu ak to nefunguje, ved aj tie deti to cítia,.... Myslím ze z malichernosti sa ne rozvádza nikto alebo teda veľmi zanedbateľné množstvo ľudí.... Zvyčajne sú vzťahy dosť nastrbene....
A takisto nie vždy je chyba otcov ze nevidia alebo vidia len minimálne svoje deti.... Veľakrát sú to práve ohrdnute ženy ktoré bránia akémukoľvek kontaktu otca s dieťaťom...

lindous
17. máj 2024

Ja by som to vôbec nebrala tak, že ich neľúbia, určite je to trochu iny vzťah ako majú matky, ale teda až takto drsne by som to nezovšeobecňovala… poznám otcov, ktorí sa aj po rozvode pravidelne zaujímajú, stretávajú, dali by za deti život… ale od ženy odišli/žena od nich/rozhodli sa tak spoločne a teda jednoducho ich každý deň vidieť nemôžu… a nie, nemyslím si, že má zmysel za každú cenu bojovať o kompletnú rodinu, keď už to niekedy jednoducho nejde… čo vidím okolo seba, tak vidieť doma hádky, konflikty, proste 2 ľudí, ktorí spolu nevedia vydržať nie môže byt horšie ako dvaja spokojní rodičia, ktorí sú od seba…

diewcatqoo
17. máj 2024

Rovnako ako dokaze chlap opustit dieta, tak to dokaze aj zena, matka. Poznam, bohuzial, viacero takych zien. A funguje to aj u zvierat, jednoducho nie kazdy jedinec je schopny postarat sa o potomstvo. Tymto to nechcem ospravedlnovat, len poukazat, ze sa to stava. Priroda to zariadila tak, ze dieta si dokaze spravit ktokolvek, ale postarat sa a vychovat uz nie.
Ak by to vo svete fungovalo tak, ze dieta dokazu splodit len dostatocne vyzreti jedinci, ktori maju iq a eq nad urcitou hranicou, tak asi by sme sa ako spolocnost mali lepsie. Ale, bohuzial, svet nie je dokonaly.

lily246
17. máj 2024

A zase tu píšete, že aj ženy odchádzajú od detí. Prosím vás, si uvedomte ten nepomer koľko žien a koľko mužov odíde od detí. Raz je to tak. Muži menej často milujú svoje deti tak ako milujú matky svoje deti. Neprechádzajú si tehotenstvom, odriekaním, zmenami, zničeným telom, kojením, starostlivosťou 24/7 o bábätko, neriešia čo najvhodnejšie im dať jesť, obliecť, obuť, citlivo vychovať, atď atď, je to neporovnateľné.

diewcatqoo
17. máj 2024

A este otazka, btw, co je pre to dieta lepsie? Ak vyrasta v rodine, kde su medzi rodicmi nefunkcne vztahy, ale rodicia su spolu preto, lebo rodina musi byt za kazdu cenu pokope alebo ak sice rodicia nie su spolu, ale panuje medzi nimi respekt, ucta, dokazu sa dohodnut a nerobia si prieky?

thirstymonk
17. máj 2024

Som chlap a milujem svoje deti obidve a dám za nich život, ak to bude potrebné. Bez mihnutia oka.

ivik4
17. máj 2024

Boze no normalne
Zena zas xy nekonecnych rokov moze akceptovat vedla seba debila, tyrana a co ja viem co len skrz dieta lebo nevie ako by sa on postarala sama.
Lepsie rozpadnuta stastna rodina ako dieta ktore vidi nestastnych rodicov kt.su spolu len skrz dieta
Nemusia deti hned nelubit 😒

terina25
17. máj 2024

Myslim ze toto je otazka pre muzov. Ja inak toto mam doma a preco to robi. Neviem.

pribinak
17. máj 2024

@lily246
môj muž riešil čo najvhodnejšie dať dieťaťu jesť, čo obut, citlivo vychovávať …..on je/bol nadšený z nášho dieťaťa
Nehadzme všetkých mužov do 1 vreca . Sú otcovia ktorí sa snažia, chránia svoju rodinu, sú rovnocenným rodičom

Povedzme si narovinu, každá poznáme aspoň 1 ženu ktorú keď vidíme tak si povieme že chudiatka deti. Ani všetky ženy nie sú ideálne matky

Ja poznám ženu ktorá utiekla od muža, nechala mu aj deti, žiaľ nemala na vyber. Potom po pár rokoch tvrdo bojovala o svoje deti a dotiahla to do úspešného konca.

Sú rôzne prípady, netreba všetkých merať podľa 1

sissy27
17. máj 2024

@lily246 a aký je ten pomer? a potom - koľko z tých chlapov, ktorí "opustili" svoje deti, sú takí, ktorí len proste vzdali boj s veternými mlynmi, pretože cez pomstychtivé exky proste vlak nejde? Chlap väčšinou opúšťa v prvom rade ženu, nie deti. Tie akurát ostávajú žene, lebo spoločnosť je takto nastavená...
Veci nie sú vždy len čierne alebo biele...

tykat
17. máj 2024

@fido69 presne tak
Chlapi odchadzaju aj od tehotnych zien, zena si nevie vybrat si to dieta chce alebo nechce ak neberieme do uvahy UPT. A kedze to dieta v nej 9 mesiacov rastie, potom ho porodi tak aj z dovodu hormonov ma k nemu od prirody iny vztah ako muz.
Muz moze mat uplne jednoducho dalsie deti s inou zenou/zenami, ale pre zenu to vzdy znamena velku zmenu (tehotenstvo, porod, poporodna starostlivost...).

A ovela viac parov by sa dnes rozchadzalo kebyze dovoli financna situacia. Je vela vztahov co ich pokope drzia nie deti ale hypoteka.

clodika22
17. máj 2024

@fido69 Velmi vystizne povedane. Sestrin muz chodieva na turnusy aj na mesiac prec, vela toho zmeskal pri svojej jedinej dcerke, no absolutne nemozem tvrdit ze by ju nelubil. On ju miluje najviac na svete, ale je predsa chlap a je to jeho povinnost zabezpecit rodinu.

fido69
17. máj 2024

@tykat Presne to isté hovorím aj ja
"Kedysi držal ľudí pohromade ich majetok. Dnes ich drží pohromade ich hypotéka!" 😉

viestta
17. máj 2024

A kolko zien opusti chlapa a zoberie so sebou aj deti a chlap ich vidia len obcas. Ano, su dovody, ked je naozaj lepsie ak deti nevyrastaju s toxickym otcom a v rodine, kde vztah rodicov nefunguje. Nie vzdy je to najlepsie pre vsetkych zucastnenych udrzat rodinu za kazdych okolnosti. Nie vzdy sa da rodina udrzat pokope. A nie vzdy opusta otec deti.

lienka.7
17. máj 2024

Autorka, a prečo aj matky dokážu odísť od deti? Lebo sú aj také prípady...
Cize závisí vyslovene od človeka. A potom samozrejme od vzájomných vzťahov. Ale to už sú iné debaty....

hugger
17. máj 2024

Odísť z nefunkčného vzťahu nie je zlyhanie. A právny systém je (možno z rozumných dôvodov) nastavený tak že je je pravdepodobné že po rozpade vzťahu budú deti s matkou viac takže navonok to môže byť vnímane že muži opúšťajú svoje deti viac ako ženy.

Autorka: z tvojej témy sa dá vycítiť že máš očakávanie že muža vo vzťahu udrží zodpovednosť voči deťom. Žiaľ práve takéto nastavenie môže spôsobiť že žena keď porodí deti už necíti potrebu udržiavať vzťah s ich otcom: "Spravil si mi deti, mám ťa istého už navždy". To je veľký omyl. Zodpovednosť je dôležitá ale sama o sebe vo vzťahu udrží len málokoho.

Rozumný muž zohľadní aj svoju zodpovednosť za to že je príkladom svojim deťom či bude nefunkčný vzťah tolerovať. A možno sa rozhodne odísť aj za cenu že ich uvidí menej.

lauriik
17. máj 2024

Ja dufam, ze pokial muz opusta rodinu tak to neni len tak, ze sa zobudil a zmyslel si, ze odchadza. Su to mesiace/roky ktore par travy v nefunkcnom vztahu. A teda prvy krok k rozvodu/rozchodu vidim v okoli skor u zien. Muz opusta zenu len kvoli milenke a aj to len ked ho milenka stiahne k sebe. (Vacsinov to taha s obidvoma)
Vidim to skor tak, ze zena uz nechce byt v nefunkcnom vztahu, zbali deti a odide, popripade vykopne muza z domu. To je podla mna niekde v hlbke zeny-matky zakorene, ze bez deti neodide (su vynimky ale je ich mensina)

stanielka17
17. máj 2024

@fido69 Potomstvo sa zachovava tak, ze od neho odides? Ako biologicke mi to nejak nevychadza - v prehistorii mlada bez ochrany otca alebo patriarchu svorky neprezilo.

Nie, ma to ovela jednoduchsi dovod - muzov dnes nevedieme k zodpovednosti, preto odchadzaju za omazitou gratifilaciou bez rozmyslania nad nasledkami.

stanielka17
17. máj 2024

@egonsk Dalsi odbornik. Ty osobne lovis mamuty? Nie? Kupujes maso v supermarkete? Takze si sa od lovca mamuta stihol kognitivne vyvijat s evoluciou, a mas uplne rovnaky emocny potencial, ako zeny. Muzi maju rovnaki emocny potencial, ako zeny. Odchadzanie od dietata je lahke, ak v prvom rade emocna vazba ani bohvieaka nebola.

vevesh
17. máj 2024

No lebo muzi maju iny vztah k detom - ono to vidno uz pri tehotenstve - su hrdi, ze dokazali splodit, ale vztah k dietatu si zacnu budovat az po porode. A aj to nie je nesrmtelna laska od prveho okamihu (ani u zien). Vztah k detom ovplyvnuje vo velkom ich vztah k matke deti a na akom zaklade tie deti boli splodene. Staci sa pozriet na nemanzelske deti- ich otcovia v drvivej vacsine nehoria laskou a zodpovednostou k detom, kedze im islo iba o "uvolnenie tlaku" popri zakonnej manzelke. A ked ochladne vztah k matke, tak vela krat aj k detom, a dokazu si to velmi lahko nahradit "novou rodinou". Matka pod vplyvom hormonov, toho ze to dieta nosila v sebe, uplne inac pristupuje k dietatu uz od doby, co vie, ze dieta pod srdcom nosi...

canany
17. máj 2024

Ex sa jedneho dna zdvihol bez varovania a ze ide prec, ze sa mam rozmysliet, co chcem, ze on ma chce vysmiatu ako pred tym, nez prisli deti. Ale ze pri detoch nepomohol a stokrat som ho prosila, nech aspon veceru pripravi, kym ich vencim, alebo da prat, povysava, kym sme vonku, ja som bola vyflusnuta na materskej z 2 deti 24 h a on po normalnej nenarocnej 8 h praci, potreboval oddychovat pri tv a mobile. Casto sa tu spomina nefunkcny vztah, my sme kvazy fungovali normalne, az kym sa nedvihol, ze odchadza. Ja som bola v soku, ale s odstupom casu, som mu za to vdacna, otvorili sa mi oci.

canany
17. máj 2024

A vlastne dovod vyplaval az ked sme riesili manzelsku poradnu, na jeho podnet, lebo ja som bola nakoniec spokojna, ze odisile. On po mojej 24 h starostlivosti o deti, vareni, prani ... ocakaval, ze mu vecer roztiahnem nohy a obsluzim, cize dovod bol pravdepodobne nedostatok sexu. Deti ho vobec netrapili, tak isto ako po rozvode mu stacilo vidiet ich kazdy druhy vikend.