Jahodový džem

64jarka64
17. máj 2024

Prosím vás máte nejaký overený recept na chutný jahodový džem?

jankatusik
17. máj 2024

Ja ho robím takto 1kg jahôd 700gcukru trosku kys.citronovej. Varím ich vo veľkom hrnci najprv 10 minút potom ich pomixujem ak nechcem kúsky a nakoniec prelievam do panvice po cca take 4 polievkove varechy a ešte vyvarim 15 minút. Nalejem do fľaštičiek a otočim

angeli121212
17. máj 2024

@64jarka64 ja dávam na 1 kg jahôd len 350 gramov cukru, nemám rada veľmi presladené lekváre.. kyselinu citrónovú ani nič nedávam. Jahody nepučím ani nemixujem nechám ich tak v celku a varím dosť dlho kľudne aj dve hodiny na nižšom stupni ( mám na to taký dobrý hrniec )

euka210
17. máj 2024

@64jarka64 jahody odvazim, popucim, rozmixujem, dam na sporak a cakam kym zacnu vriet. Potom podla navodu Dzemko alebo Gelfix, kde ide na 1kg ovocia 0,5kg cukru, ked su sladke tak v pohode aj ten s 0,3kg cukru a je dobry. Doma mama rozvarala dzemy bez Gelfixu, ale to je taaak dlho, ze na to nemam nervy a cas, svokra pouzivala gelfix, tak som sa naucila takto vsetky domace dzemy robit.

esteris
18. máj 2024

@64jarka64 na jahodový džem nepotrebuješ žiadnu chémiu typu želírovacie záležitosti a podobne. Na 1kg jahod ti stačí 300 - 500g cukru (podľa toho, aký sladký chceš) a šťava z 1 citróna. Ja najprv posypem pred varením tým cukrom jahody a keď pustia šťavu, začnem variť do zhustnutia. Stačí občas premiešať. Hustotu si skúšam tak, že dám kúsok džemu vychladnúť na tanier a keď už netečie, ale je pekne hustý, tak odstavím. Keď ich naleješ do vysterilizovaných pohárov hneď po dovarení, stačí poháre len prevrátiť naopak a nechať vychladnúť. Už netreba sterilizovať ďalej.