Fajčia stredoškoláci menej?

6. máj 2024

Tie čo sa pohybujete medzi stredoškolakmi, fajčia už menej? Alebo ako vyzerajú prognózy v ďalších generáciách? Ja dúfam, že by mohlo byť fajčenie na ústupe.

vanilkovazmrzka
6. máj 2024

Urcite nie

mane01
6. máj 2024

Z triedy mojho syna jeden, aj ho volaju, ten, co fajci 😂… ale zas sa rozmahaju ine veci, zuvak, energetaky a e-cigarety 🤷🏼‍♀️

nika23t
6. máj 2024

@mane01 presne toto iste v triede mojej dcéry.

diewcatqoo
6. máj 2024

Podla mna ano, fajcia menej. Ale zato mam pocit, ze kazdy druhy fici na energetakoch. A nehovorim o veciach ako zuvaci tabak, HHC bonbonky a podobne smakociny, ktore decka tiez uzivaju bez rozmyslu. Neviem, co je horsie.

autor
6. máj 2024

Tak mne vadí to fajčenie, keď idem po vonku a musím to dýchať 😃 oni nech sa ničia ako uznajú za vhodné 🤣

haley7897
6. máj 2024

Rovnako u nás hoci niesom na Slovensku, ako píšu dievčatá vyššie. A tie energy drinky teda niesu o nič menší problém ako fajčenie. Ak nie horší...

thirstymonk
6. máj 2024

@haley7897 JAsne, že energy drinky sú menší problém ako fajčenie. Keď už pre nič iné, tak len preto, že deťom do 18 rokov je zakázané fajčiť, čiže porušujú zákon (ja som bol taký istý, takže nič). Pitie energeťakov zakonom nie je obmedzene, môžeš liať energy aj do babetka, ak maš na to odvahu :D

Okrem toho zavislosť od kofeinu je podstatne jednoduchšie zvladnuteľna ako zavislosť od nikotinu (vlastna skusenosť).

Energy drinky obsahujú trošku cukru (no a čo? Aj tak menej ako napr. horalka). Okrem toho obsahuju vitaminy (C, B6, B12), taurin (čo je vlastne len aminokyselina, úplne zdravá) a koferín. Cigarety neobsahujú nič, čo by zdraviu prospievalo. Okrem nikotinu obsahuju oxid uhoľnaty, decht a dokonca aj plutonium!

nuci616
6. máj 2024

Menej v porovnaní s čím?

jesenzima
6. máj 2024

@thirstymonk to s tým energetakom je vtip, že 😃 dopady energetakov na zdravie mladých (nielen) sú obrovské, to, že to obsahuje dva vitamíny, je 💩 platne. To si môžu dať aj jablko. Energetaky sú hnus ...

kratucka
6. máj 2024

menej akoze ako kedy? kto? ci ako kedysi? no kedysi nas bolo vela fajciarov, teraz co vidim tak si idu skor na tych vejpach ci jak to volaju 😀

januska12323
6. máj 2024

@thirstymonk nevadí, že energetaky ničia srdce hlavne, že to má vitamíny.

zuzinka888
6. máj 2024

Klasicke cigarety ano ale tie nove vejpy ci ako sa to vola su trendy a in.

reanda
6. máj 2024

boze, zuvaci tabak? to snad nie 😕 sa vratime do dob, ked boli vsade pluvadla??? 😖 😀 bleh .. to je snad horsie, ako ten cigaretovy smrad

ja hlasujem za energetaky, vidim to podobne, ako ty 😀

haley7897
6. máj 2024

@thirstymonk odporúčam ti načítať si viac o energy drinkoch a ich účinkoch. Sú pomerne devastujuce. Krátkodobý aj dlhodobý dopad + fakt ze sú voľne dostupné v akomkoľvek veku nepomaha. Od prispievania k nezdravej životospráve, cez coffeinom vyvolané zmeny nálad ci už z
abstinencie alebo privysokej dávky, depresívne symptómy, zvýšené samovražedné tendencie, uzskostne stavy, poruchy spánku, problémov zo správaním, vysoký krvný tlak (áno aj u mladých ľudí) až po zlyhania srdca. Len u nás, v mojom okolí boli dva prípady mladých chlapcov 14 a 16 ročných ktorí zomreli na zlyhanie. Jeden inak úplne zdravý a druhy mal nejaké pridružené ochorenia. A to je len môj malý okruh. Tých komplikácií je celý rad a to ešte ani nevidíme ich dopad v dlhodobom behu a dnešné generácie v budúcnosti.

babulkomale
6. máj 2024

@thirstymonk nerozumiem, naco pises siahodlhy komentar o niecom, comu nerozumies. Mozes niekoho pomylit. Precitaj si o vplyve energetakov na srdce napriklad. Plus kombo s alkoholom. Co myslis, preco mladi sportovci padaju ako hnile hrusky?
Je o tom vela clankov, staci citat.

hortenziaj
6. máj 2024

Ja co vidím u mladých dnes, sú tie e cigarety, normálne cigarety už malo, energetaky, to už u takých malých deciek, co môžu byť 4taci,idu ráno do obchodu kúpiť desiatu, za peniaze od rodičov a tam energ drinky a chipsy, skoro nik nekupuje nič normálne. O ďalších co písali vyššie neviem. Ale je to des, normálne mam strach o svoje deti, ked budú väčšie do čoho sa dostanú. Energetaky by mali zdaniť vyššou danou (oveľa viac ako iné, neviem ako to poriesili teraz ficovci, a zákaz nákupu pod 18rokov,ke duz idú nafarit vyššiu daň na rastlinné mlieka, lebo obsahujú cukor 😭, tak verím ze energetaky neobidu tiež).

maranco
6. máj 2024

Prváci na strednej OA, polka triedy cez prestávku priamo v triede fajčí e-cigarety alebo používa žuvací tabak.

luccija
6. máj 2024

@thirstymonk u dcéry v škole musela prísť záchranka niekto si dal za vyučovanie 2 energetaky a tak jej busilo srdce, že mala veľkú úzkosť.Ale myslím, že fajčia menej klasické cigarety viac marisu, Igos a ine

simsalabim
6. máj 2024

U dcery na SS vacsina fajci e cigarety priamo v triede cez prestavky. Ti, ktorym to vadi (zo vsetkych tried a rocnikov) sa cez prestavky zgrupuju v oddychovej miestnosti. Dcera ma takto kamaratov z celej skoly.

vlucifuk
6. máj 2024

@simsalabim Fakt sú e cigarety v škole povolené? Som v šoku...

luccija
6. máj 2024

@vlucifuk samozrejme, že nie sú povolené, ale robia to.

simsalabim
6. máj 2024

@vlucifuk aj ja 🤷‍♀️

bloger
6. máj 2024

Práve tí najviac fajčia.

egonsk
6. máj 2024

z toho co stretavam na ulici ked chodim v BA obedovat, tak duju ako slovnaft, ale tahaju tie elektronicke smejdy, takze o rakovinu ma dalsia generacia postarane urcite.

heln
6. máj 2024

robim na stredoskolskom internate, robim tam pomerne kratko, tak to neviem posudit, ci fajcia menej. subjektivne by som povedala, ze fajcia menej, ale za to viac uzivaju nikotinove vrecuska a kadejake vapery, co ani nemam potuchy o tych druhoch co existuju (musim sa dovzdelat v tejto ovlasti) a to nemame sancu ani odsledovat, kto vsetko to uziva. takze, ked sa obcas niekto vypyta von (na jednu), tak som rada, ze idu akoby mali do seba pchat ine svinstvo.

heln
6. máj 2024

@thirstymonk energy drinky nie su vobec mensi problem, ked to do seba ziaci leju namiesto vody a nepoznaju mieru. ako som uz napisala, robim na stredoskolskom internate a ked ti tam vecer pride ziak, ze mu busi srdce, ma vysoky tep a nevies ci ti odpadne hned, alebo za chvilu a tak mu volas zachranku, lebo vypil 3 energetaky.... no nie je to sranda.

baboobchod
6. máj 2024

@thirstymonk ty si asi nečítal ten článok, ako 13 ročný chlapec vypil 2 či 3 energeťaky, potom išiel hrať s kamarátmi futbal a umrel na zástavu srdca. Tak si to vygugli.

medda_beda
6. máj 2024

@vlucifuk Nie sú povolené, ale za mojich čias neboli ani zakázané, takže spolužiak takto ,,usmernil,, pani učiteľku.
🤷

silvia2013
6. máj 2024

Teraz sa fajci mariška. u dcery na vyberovom gymnaziu polovica triedy .... nastasie uz je na vyske a tam je to menej

fajnova
6. máj 2024

Z každého rožku trošku. A podľa mňa z toho, čo do seba dávajú sú cigarety pomaly najmenšie zlo. Mňa ale neprestáva šokovať, že zuvaky a vapy frcia už na základných školách na druhom stupni. Minule známa hovorila, že riešili porno u prvostupniarov. Tolko nástrah doteraz nebolo.